#

Власник білоцерківського заводу "Росава" Костянтин Жеваго зайняв сьоме місце у рейтингу найбагатших українців

01.11.2018 17:54
Власник білоцерківського заводу "Росава" Костянтин Жеваго зайняв сьоме місце у рейтингу найбагатших українців
Костянтин Жеваго

Власник білоцерківського заводу "Росава" Костянтин Жеваго станом на 2018 рік володіє активами у розмірі 1,1 млрд доларів, що дозволяє йому зайняти сьоме місце у рейтингу найбагатших українців

Як повідомляє інформаційний портал "Моя Київщина" з посиланням на "Економічну правду", щорічний рейтинг найбагатших українців підготувало видання "Новое время".

Сто найбагатших українців сконцентрували у своїх руках 37,5 млрд доларів - це половина всього держборгу країни, відзначає НВ. Вони збільшили швидкість, з якою приростають їхні сумарні статки, - з торішніх 33% до нинішніх 43%. Видання зазначає, що ці статки зростають у 12 разів швидше за ВВП України.

Варто зазначити, що першу позицію серед учасників рейтингу, які мають безпосередній стосунок до Київської області, зайняв власник Білоцерківського заводу "Росава" Костянтин Жеваго, який наразі володіє активами у розмірі 1,1 млрд доларів. 

Нагадаємо, що інформаційний портал "Моя Київщина" минулого року сформував рейтинг "ТОП-100 найвпливовіших людей Київщини", де Костянтин Жеваго посів 5-ме місце у списку.

Довідково (за матеріалами рейтингу "ТОП-100 найвпливовіших людей Київщини" за 2017 рік):

Олігарх Костянтин Жеваго, який входить до трійки найбагатших людей України (вартість його активів оцінюється у близько 1,4 млрд. доларів), має серйозні інтереси на Київщині, оскільки саме тут знаходиться кілька його підприємств.

Що ж до політичної кар’єри, то Жеваго залишається нардепом вже протягом п’яти скликань Верховної Ради. За майже 20 років депутатства він змінив чимало фракцій. Утім, найбільш тривалім союз вийшов у нього з Юлією Тимошенко. У ЗМІ писали про те, що олігарх фінансово допомагав БЮТ. До речі, Жеваго – єдиний з великих бізнесменів, хто за часів президентства Януковича не «стушкувався» і не вийшов з фракції БЮТ. Варто зазначити, що тоді його колеги, обтяжені капіталом, масово тікали в Партії регіонів під тиском системи. Жеваго покинув «Батьківщину» лише у 2014 році, перемігши на мажоритарному окрузі №150 з центром у Горішніх Плавнях (колишній Комсомольськ), що на Полтавщині.

У фінансово-промислову групу «Фінанси і кредит» (банк, на честь якої названо ФПГ, збанкротів у 2015 році) окрім гірничорудної компанії Ferrexpo, автомобільного заводу «КрАЗ», які базуються у Полтавській області, з народним депутатом Костянтином Жеваго пов’язують великі активи в Київській області. Йдеться, в першу чергу, про потужний завод «Росава» у Білій Церкві, справи якого останнім часом поступово ідуть вгору. Після певного ігнорування даного підприємства з боку держави, зараз готується низка тендерів (зокрема, і для Збройних сил), на яких всі шанси перемогти має це підприємство.

Показово, що в грудні у Білу Церкву на «Росаву» завітав прем’єр-міністр Володимир Гройсман, привітавши працівників з 75-річчям підприємства. який пообіцяв серйозну підтримку даному підприємству.

Також варто згадати Білоцерківську ТЕЦ, оперативне управління якою здійснює так звана «група ТЕЦ» на чолі з Валерієм Яринком та Василем Кривенко, а також депутатом Київської облради Леонідом Глиняним.

Восени 2015 року глава НБУ Валерія Гонтарєва заявила, що Жеваго брав рефінансування Нацбанку для банку «Фінанси і кредит», який лопнув, саме під заставу Білоцерківської ТЕЦ. Але, схоже, йому це пробачили. У лютому 2017 року правоохоронці провели обшук на території ПАТ «Білоцерківська ТЕЦ». Слідчі прокуратури виявили схему заволодіння службовими особами підприємства грошовими коштами споживачів електричної і теплової енергії в Київській області в сумі понад 170 млн гривень.

Щоправда, після гучних «масок-шоу» на підприємстві все дуже швидко затихло, і ніхто особливо-то й не згадує про дану історію.

Читати "Моя Київщина" у Telegram
Теги: