#

Життєво необхідний донор для маленької дівчинки з Білої Церкви

05.10.2018 07:25
Життєво необхідний донор для маленької дівчинки з Білої Церкви

Трансплантація кісткового мозку – інколи єдиний шанс на порятунок для життя маленьких та дорослих пацієнтів зі складними онкогематологічними захворюваннями. В Україні не проводять операцію від не родинного донора, яка є найпопулярнішим видом лікування у світі

Як це повідомляє інформайний портал "Моя Київщина", через це українські пацієнти змушені збирати мільйони гривень, щоб отримати допомогу за кордоном. Хоч і вкрай рідко, але держава таки оплачує процедуру трансплантації, та тут може виникнути інша, головна проблема – відсутність підходящого донора. Саме з такою проблемою зіштовхнулася одна з білоцерківських родин.

Трирічна Тамара Лопатіна має вроджений синдром імунодефіциту. Аби встановити справжній діагноз, медикам знадобилось чимало часу. Це вилилось у нескінченні обстеження, курси лікування та оперативні втручання. Та коли 2 роки тому діагноз таки підтвердився – матір дівчинки Оксану охопив розпач, адже хвороба ця вкрай рідкісна, таких як маленька Тамара в Україні лише десятеро.

В організмі Тамари немає імунітету до гнійних бактерій, паличок, грибків, а це є смертельно небезпечним. Дитина щоденно приймає антибіотики та протигрибкові засоби, їй необхідна пожиттєва підтримуюча терапія і найголовніше, аби повноцінно жити, дівчинка потребує трансплантації кісткового мозку. Без неї тривалість життя, як кажуть лікарі, складає не більше 17 років.

Після того як стало відомо що родинні донори не підходять для трансплантації, сім’я Лопатіних відчайдушно намагається як найшвидше знайти донора в Україні, адже вже мають направлення до клініки в Білорусії, де дитина має пройти лікування. Суму у 150 тисяч доларів оплатило Міністерство охорони здоров’я України. Та нажаль із 35 мільйонів потенційних донорів у світі, жоден не підійшов Тамарі на стільки, аби успішно виконати трансплантацію.

Батьки Тамари на власному досвіді переконались, яким значимим є донорство, власне тому самі вирішили стати донорами кісткового мозку, і закликають інших зробити цю добру справу. Для цього необхідно насправді не так багато: зареєструватися на сайті Українського реєстру донорів кісткового мозку, заповнити форму та отримати набір для взяття генетичного матеріалу з інструкцією та інформованою згодою.

Після лабораторного тесту дані потенційного донора будуть включені в реєстр. Можливо для таких як маленька Тамара це останній шанс, тому родина Лопатіних вірить що завдяки свідомості та небайдужості співвітчизників можна врятувати життя не тільки їх маленькій донечці а й багатьом іншим.

Тим, хто все ж наважиться пройти тест та поповнити лави донорів даного реєстру, пані Оксана буде дуже вдячна

Тел.: 068 197 39 05 - Оксана.

Читати "Моя Київщина" у Telegram
Теги: