#

Зв'язок УПЦ з московією доведено висновком релігієзнавчої експертизи та Київським окружним адміністративний судом

05.07.2023 15:00
Зв'язок УПЦ з московією доведено висновком релігієзнавчої експертизи та Київським окружним адміністративний судом
Фото з мережі Інтернет

Київський окружний адміністративний суд визнав приналежність Української православної церкви мп до складу російської православної церкви

Про це повідомляє інформаційний портал "Моя Київщина" із покликанням на висновок релігієзнавчої експертизи Статуту про управління Української Православної Церкви на наявність церковно-канонічного зв’язку з Московським патріархатом.

До таких висновків Феміда дійшла, аналізуючи позов Київської митрополії УПЦ МП та Почаївської Свято-Успенської лаври до Міністерства культури, який надійшов ще у 2019 році. Церковники відмовлялися підкорятися Закону України "Про свободу совісті та релігійні організації" та наказу Мінкульту, які їх зобов’язували внести зміни до статутів та закріпити канонічний зв’язок із російською церквою.

Експертна група дійшла таких висновків:

  • Прийняття нової редакції Статуту про управління УПЦ (від 27.05.2022) та Постанови Собору УПЦ не призвели до розриву церковно-канонічного зв’язку Української Православної Церкви із російською Православною Церквою. Статус УПЦ як структурного підрозділу РПЦ, що користується певними правами самостійності, але не утворює автокефальну Церкву, залишається незмінним.
  • УПЦ відносно РПЦ має церковно-канонічний зв’язок частини із цілим. Відносини УПЦ з РПЦ не є відносинами однієї самостійної (автокефальної) церкви з іншою самостійною автокефальною церквою. УПЦ також не має статусу автономної Церкви, який би визнавався іншими церквами, а, отже, з точки зору еклезіології та канонічного права є структурним підрозділом РПЦ, що має окремі права самостійного утворення без власної канонічної суб’єктності.
  • Нинішня діяльність чи бездіяльність найвищих органів церковної влади та управління УПЦ свідчить про те, що УПЦ продовжує перебувати відносно РПЦ у відносинах підпорядкування. Вона не діє як самостійна (автокефальна) Церква і не проголошує власної самостійності (автокефалії). Жодних документів чи дій, які би свідчили про трансформацію УПЦ в самостійну відносно РПЦ релігійну організацію, членами Експертної групи не виявлено.
На наше переконання сторона прихильників російського патріархату зараз свідомо створює провокаційну ситуацію. Розуміючи, що законних підстав перебувати в соборі у них нема, вони спеціально намагаються створити штучний привід до силового протистояння, щоби потім змонтованими кадрами і тиражованими заявами підкріплювалися тези роспропаганди про "ганєнія на Украінє"

 - митрополит Білоцерківський ПЦУ Євстратій.

Також з’ясовано, що УПЦ щодо РПЦ має церковно-канонічний зв'язок частини із цілим. Відносини УПЦ з РПЦ не є відносинами однієї самостійної (автокефальної) церкви з іншою самостійною автокефальною церквою. УПЦ також не має статусу автономної Церкви, який би визнавався іншими церквами, а, «отже, з точки зору еклезіології та канонічного права є структурним підрозділом РПЦ, що має окремі права самостійного утворення без власної канонічної суб`єктності.

Нинішня діяльність чи бездіяльність найвищих органів церковної влади та управління УПЦ свідчить про те, що УПЦ продовжує перебувати відносно РПЦ у відносинах підпорядкування. Вона не діє як самостійна (автокефальна) Церква і не проголошує власної самостійності (автокефалії). Жодних документів чи дій, які би свідчили про трансформацію УПЦ в самостійну відносно РПЦ релігійну організацію

– зацитував суд релігієзнавчу експертизу Держслужби з етнополітики.

Резюмуючи викладене, суд приходить до висновку про те, що всі доводи позивачів, якими останні обґрунтовують позовні вимоги, не знайшли свого підтвердження в ході вирішення спору по суті та є такими, що не можуть бути покладені в основу рішення про задоволення позовних вимог

 – підсумував суд у своєму рішення.

Нагадаємо, що біля Спасо-Преображенського собору у Білій Церкві вчора відбулася бійка.

Читати "Моя Київщина" у Telegram