#

З'явились подробиці оборони Києва: позивний "Тихоход" потопив велику кількість фашистської техніки (ВІДЕО)

07.05.2024 15:51
З'явились подробиці оборони Києва: позивний "Тихоход" потопив велику кількість фашистської техніки (ВІДЕО)
Олександр Дмітрієв

Киянин Олександр Дмітрієв винайшов болотяно-річкову смугу, яка захистила місто від російського наступу у 2022 році і досі залишається лінією оборони

Про це повідомляє інформаційний портал "Моя Київщина" із покликанням на телеграм-канал політичного експерта Олексія Голобуцького.

Важливо, щоб свідчення про людей, які своїм хистом, рішучістю, нестандартними рішеннями доклалися до того, що наміри російської армії не стали реальністю, не загубилися в інформаційному галасі.

24 канал зібрав матеріали про тих, хто на початку повномасштабного вторгнення провів цю велику операцію із захисту Києва водою. І завдяки яким прорив путінських військ з півночі Київщини захлинувся у буквальному розумінні цього слова. Київ досі захищають від повторного вторгнення росіян не лише наші героїчні воїни, але й природна лінія оборони – болотяно-річкова смуга. Але, як не дивно, подвиг і героїзм людей, які створили цю природну лінію оборони, й досі не оцінений належним чином. За даними журналістів, ідея влаштувати природну перешкоду для окупантів навколо Києва належить Олександру Дмітрієву з позивним "Тихоход". Він же з друзями і реалізував значну частину цього зухвалого плану, опис якого може за сюжетом посперечатися з детективними чи пригодницькими романами,

- написав у своєму каналі політексперт.

Олександр Дмітрієв розповідає, що до війни з друзями робили "покатухи" на позашляховиках на Ірпіні під час паводку. Тому, коли загарбники пішли на Київ, вигадав підняти воду в річці, щоб ніяка російська техніка не змогла подолати цей водний рубіж. Операцію погодив Олександр Сирський, який на той час був командувачем Сухопутних військ та, зокрема, відповідав за оборону Києва. Для реалізації операції знадобилося 500 кг вибухівки. Знайшли фахівця, який міг влаштувати підрив. Проводили операцію практично вже під носом у ворогів. Динаміт вибухнув вже у воді. Вода затоплювала території у гирлі Ірпеня, але далі не рухалася. Виявилося, що вона уперлася у шлюз під мостом на хуторі Червоний.  

Спробували підірвати цю дамбу "Піоном", і також неефективно. Російські війська тим часом розпочали прорив через річку Ірпінь на Мощун, навели понтонний міст, по якому вже рухався особовий склад. Тоді той прорив вдалося загасити артилерійським вогнем. Проте ворог спланував більш масштабну атаку з використанням великої кількості понтонних мостів. Тоді  було підірвано вдруге дамбу в Козаровичах. Цей підрив здійснювали бійці 72 бригади, які взяли цю територію під вогняний контроль. Вода нарешті пішла і ворожа техніка застрягла в болотах. І там їх накривала вогнем українська піхота та артилерія. Якби прорив виявився вдалим, за кілька годин російська техніка в’їхала б на площу Шевченка, а далі швидко просунулась би вглиб Києва. Проте – відбились. Завдяки героїзму воїнів, а також – українській винахідливості та наполегливості.

Автор нестандартного рішення Олександр Дмітрієв – киянин, має інженерну та юридичну освіту, працював програмістом. Автор проєкту "Очі", який був запущений ще на початку війни і об’єднав тисячі військових БПлА в єдину систему для спільного використання в інтересах Сил оборони.

Нагадаємо, що у Бучі відбулися випробування нового виду бронезахисту – спеціальної бронековдри від українського виробника "Українська броня".



Читати "Моя Київщина" у Telegram