#

Михайло Гольд (головний редактор газети "Хадашот"): У Білій Церкві будують гуртожиток на єврейських кістках

27.10.2019 17:12
Михайло Гольд (головний редактор газети "Хадашот"): У Білій Церкві будують гуртожиток на єврейських кістках

Активісти встановили, що витягнутий грунт усіяний фрагментами кісток. Небайдужий городянин викликав поліцію на будівельний майданчик, після чого начальник ділянки теж звернувся до правоохоронців, демонструючи, що "все в порядку", і вимагаючи оформити нібито помилковий виклик від активіста. Втім, поліцейські вникли в ситуацію, зібрали великі фрагменти і кістки, як речові докази, і склали протокол.

8 жовтня єврейська громада Білої Церкви звернулася до Міністерства оборони (якому належить земельна ділянка) зі зверненням, підкресливши, що осквернення могил неприпустимо.

9 жовтня з виконавчим директором білоцерківської єврейської громади Нателлою Андрющенко зв'язалися співробітники офісу міністра оборони Олексія Марценюка, повідомивши про припинення будівельних робіт до з'ясування обставин.

Міська влада зі свого боку створили спеціальну комісію, перше засідання якої пройшло 10 жовтня. В ході наради історик-краєзнавець Олексій Стародуб заявив, що, згідно зі збереженими картками поховань, на даній території дійсно розташовувалося єврейське кладовище XVI століття. Крім того, є свідчення, що саме тут тривали розстріли єврейського населення в роки війни.

Робоча група виїхала на місце, де виявила численні людські останки і уламки єврейських надгробків. Натрапивши при цьому на опір начальника ділянки, який вимагав від представників комісії покинути об'єкт.

Активісти білоцерківської єврейської громади відзначають своєчасне втручання в ситуацію глави Асоціації єврейських організацій і громад України Йосипа Зісельса.

"Знищення древніх єврейських поховань неприйнятно, тому ми докладемо максимум зусиль для вирішення проблеми в рамках закону" Про охорону культурної спадщини" , - каже Зісельс.

Треба врахувати, що в кінці XIX століття більшість населення міста (52,9%) становили євреї. Погроми Громадянської війни і Голокост знищили 80% громади, але в центрі міста збереглася єврейська забудова - будівлі синагог, школи, лікарні - єврейське минуле неможливо викреслити з історії Білої Церкви.

Робоча група підтримала громаду, вимагаючи у Міністерства оборони та забудовника - ПП "Інжбудторг" - зупинити роботи до подальших з'ясувань. На жаль, забудовник протримався лише до 24 жовтня, коли співробітники ПП пустили в хід аргумент "у нас же графік" і почали надолужувати згаяне. Офіційного письмового розпорядження про припинення робіт до сих пір немає, хоча сьогодні з офісу МО повідомили, що розривають договір з підрядником, і віддали розпорядження негайно прибрати техніку. Волонтери стежать за ситуацією.

Зараз зареєстровано звернення до Міністерства культури для підтвердження особливого статусу території, на якій виритий котлован.

"Думаю, що держава повинна уважніше ставитися до подібних інцидентів, не допускаючи варварства і бездумного знищення історичних місць, - каже директор двох єврейських шкіл Нателла Андрющенко. -Старе єврейське кладовище - частина нашої спільної міської історії. Ми сподіваємося на цивілізоване вирішення питання".

Все, чого вимагають нечисленні сьогодні євреї міста - дозволити увічнити пам'ять своїх предків належним чином. Це - мінімум, який має забезпечити держава, яка заявляє про прихильність європейським цінностям.

Читати "Моя Київщина" у Telegram