#

Де на Київщині можна знайти дикі орхідеї: екологи провели експедицію (ФОТО)

05.07.2021 09:04
Де на Київщині можна знайти дикі орхідеї: екологи провели експедицію (ФОТО)
Фото з місця події

Протягом травня-червня 2021 року Київський еколого-культурний центр проводив експедиції для пошуку орхідей поблизу столиці

Про це повідомляє інформаційний портал "Моя Київщина" з покликанням на спільноту " КЕКЦ" у Facebook.

Два місяці поспіль екологи були в пошуку місць зростання на териториї Київської області найбільш таємничих і красивих диких квітів – орхідей.

Лісові орхідеї. Любку дволисту і зеленоквіткову працівники центру знайшли в 12 місцях (серед любок – найбільше дволистої), дремлік чемеріцевідний – в 9 місцях, гніздівка – в 3 місцях, тайник – в двох місцях. На жаль, такі рідкісні лісові орхідеї як булатка, пальчатокорінник Фукса і зозулині черевички знайдені не були. Не допомогла навіть реклама в соціальних мережах.

На жаль, практично в половині місць, де екологи знайшли лісові орхідеї, тривають вирубки. Лісові орхідеї дуже ніжні рослини, для них смертельні будь-які види рубок – як суцільні, так і вибіркові.

Тому Київський еколого-культурний центр нещодавно розробив законопроєкт про заборону проведення будь-яких рубок в місцях, де ростуть червонокнижні види рослин. Цей законопроєкт був підписаний народним депутатом України Ганною Скороход із колегами і зареєстрований у Верховній Раді України № 5696.

У дописі йдеться:

Будемо сподіватися що Верховна Рада його прийме. Інакше захистити лісові орхідеї та інші червонокнижні лісові рослини від знищення буде неможливо.

Відкриттям сезону стали знахідки трьох великих місць, де досить багато лісових орхідей. Це Нежиловицьке лісництво Макарівського лісгоспу, де популяція любки дволистої займає близько 25 га, Кам'янське лісництво Димерського лісгоспу, де царство орхідеї гніздівлі займає близько 20 га, і лісове урочище Цицилія в Білоцерківському лісгоспі площею близько 270 га, де науковці знайшли не тільки рідкісну схованку, але і дремлік чемеріцевідний.

Однак, катастрофічна ситуація склалася з луговими і болотними орхідеями. Оранка заплавних лук йде в Київській області швидкими темпами. Тому знайти лучні та болотні орхідеї стає з кожним роком все складніше. Їх просто практично не залишилося. Пальчатокорінники екологи знайшли всього в чотирьох місцях (три місця, де росли пальчатокорінники мясокрасного і одне місце, де ріс пальчатокорінник плямистий), а зозулинець виявили всього в одному місці.

Працівники КЕКЦ додали:

Унікальні за своєю красою і рослинному біорізноманіттю заливні луки біля села Сувид Вишгородського району, де ми знайшли зозулинець, вже майже повністю розпродані під дачне будівництво. Така ж сумна ситуація із заливними луками біля сіл Вишеньки, Зазим'я, Ходосівка, Гнідин, Пухівка. Вони забудовуються котеджами, дачами і назавжди зникають.

У міру своїх сил Київський еколого-культурний центр (КЕКЦ) буде намагатися заповісти по максимуму знайдені нами місця зростання лісових і лугових орхідей, щоб захистити їх право на життя.

Нагадаємо, що з нагоди Дня Національної поліції України Андрія Нєбитова нагородили орденом "За заслуги перед Київщиною".



Читати "Моя Київщина" у Telegram