#

Державний зрадник нардеп від Київщини Дубінський втрачає вплив на облраду

19.11.2023 13:00
Державний зрадник нардеп від Київщини Дубінський втрачає вплив на облраду
Олександр Дубінський

Нардеп-мажоритарник від Київщини Олександр Дубінський втрачає вплив на облраду

Про це повідомляє інформаційний портал "Моя Київщина" із покликанням на Апостроф.

За матеріалами слідства стало відомо, що Дубінський входив до складу злочинної організації, сформованої Головним управлінням генштабу Збройних сил Росії (ГРУ). Він мав позивний "Буратіно", що є ще одним свідченням його зрадницької діяльності. 

Передбачається, що він разом із екс-нардепом Андрієм Деркачем та колишнім прокурором Костянтином Куликом із позивним "Пташка" створили агентурну мережу з метою "розхитування суспільно-політичної ситуації в Україні та дискредитації нашої держави на міжнародній арені". 

Злочинну діяльність у Києві координував колишній помічник Деркача Ігор Колесников, який уже сидить по держзраді. Не виключено, що саме він навів СБУ на слід агента "Буратіно", якого за рішенням суду заарештували.

Зараз від політичного впливу Дубинського в Київській області нічого не залишилося. Як зізнаються самі представники в регіоні, нардеп ще мав вплив одразу після парламентських виборів, а також поки перебував у фракції "Слуга народу", але після виключення з неї (через потрапляння до санкційного списек США), а також через проблему його патрона – Коломойського, - його вплив почав стрімко танути. Тепер, судячи з усього, політична кар'єра Олександра Дубінського остаточно хилиться додолу

- повідомив експерт з діяльності спецслужб, екс-співробітник управління СБУ у Київській області Іван Ступак.

Актуально: справа держзрадника Дубінського: ексгенпрокурор Рябошапка став на захист злочинців.

Явні проблеми у Олександра Дубінського з американською державною машиною почалися на початку 2021 року, коли Мінфін США ввів санкції проти нього, тодішнього нардепа Андрія Деркача та екс-прокурора Костянтина Кулика. Загалом у списку санкцій перебувало 7 персон, яких влада США звинуватила у втручання в президентські вибори.

Зважаючи на наявні відомості, тут грав Андрій Деркач, на що відразу після арешту Дубінського звернула увагу авторитетна газета New York Times. Видання зробило висновок, що Деркач та компанія, змовившись із російськими спецслужбами, кілька років тому допомагали особистому адвокату Дональда Трампа Руді Джуліані пов'язати сім'ю президента Джо Байдена з корупцією в Україні. Газета наголошує, що у 2019 році Кулик підготував меморандум із пропозицією провести розслідування щодо сина президента США Хантера Байдена у зв'язку з його участю у раді директорів енергетичної компанії Burisma.

Також у справу втрутилися Дубінський та Деркач, які публічно виступали за проведення розслідування в Україні щодо Хантера Байдена. Вони також розповсюджували вигадану версію про те, що саме Україна, а не Росія, втручалася у президентські вибори у США у 2016 році.

Важливо розуміти, що New York Times - видання близьке до Демократичної партії. Зараз вони шукають способи зв'язати кола близькі до Трампа (Джуліані входить до ближнього кола його соратників) з різними сумнівними прокремлівськими персонажами. Як показала практика, судові розгляди, викриття, публікації негативної інформації, навпаки, змушують прихильників Трампа ще більше його підтримувати. Вкрай сумнівно, що Джуліані був "агентом путіна". Він контактував з різними людьми, щоб зібрати відомості, вигідні його партнеру. Він діяв в інтересах Трампа, а не путіна

 – розповів голова Центру прикладних політичних досліджень "Пента" Володимир Фесенко.

Серед цієї публіки – Дубінський, Кулик, Деркач – саме Андрій Деркач мав давні зв'язки з російськими спецслужбами.

Дубінський і Кулик – персонажі, які працювали на Коломойського. Разом з Деркачем їх інтерес був у тому, щоб посилити свій вплив на політичні кола всередині США за допомогою надання різного роду політичних "послуг". Дубінський і Кулик були націлені на вирішення американських проблем свого патрона - Ігоря Коломойського. А москву тут цікавив будь-який скандал, будь-які негативні події, які могли б вкрай негативно позначитися на відносинах Вашингтона з Києвом, - нам намагалися дорікнути "втручанням" у внутрішні справи США, у їх президентських виборах 2016 і 2020 років, але безуспішно

 - додав Володимир Фесенко.

Тема з викриттям "Буратіно"-Дубінського почала розкручуватися саме в той момент, коли голова Офісу президента України Андрій Єрмак перебуває з офіційним візитом до США, але зараз немає прямих вказівок на те, що Банкова за допомогою "справи Дубінського" намагається продемонструвати лояльність до Білого дому та особисто Джо Байдену, який у 2024 році знову має намір брати участь у президентських перегонах.

Сумнівно, що арешт Дубінського був безпосередньо пов'язаний саме з візитом Єрмака до Вашингтона. Його могли приурочити до певних політичних подій, але, знаючи специфіку таких справ, можу впевнено сказати, що там слідство, документування, збирання доказової бази тривало кілька місяців. Може, півроку або навіть більше. Тут голові ОП потрібно вирушати в США, і на Банковій могли просто поцікавитися у ДБР або СБУ, що у них є цікавого з вже готових напрацювань. Підозра в держзраді та взяття під варту Дубинського – проміжний результат, який можна подати як боротьбу з кремлівською агентурою в Україні, хоча, звісно, останнє слово тут має сказати суд

– додав Іван Ступак.

Зазначається, що Дубінського підводили під кримінальну справу щодо держзради поступово. Спочатку у ДБР публічно розкрутили справу організації схеми для ухилянтів щодо виїзду за кордон, вручили відповідну підозру, а потім 6 листопада за рішенням суду відправили під домашній арешт. І вже після того, як Дубінського "зачинили" вдома, СБУ та ГБР нагрянули до нардепа з черговим обшуком, але вже у справі про держзраду, через яку Дубінський зараз сидить в ізоляторі.

Коломойський і Дубінський опинилися в ситуації, коли їм просто не було куди подітися. Обидва під американськими санкціями, в американських правоохоронців до них купа питань, в ЄС також їх ніхто не чекає. У РФ бігти було не варіант зі зрозумілих причин. Питання було не в тому, чи візьмуться за них чи ні, а коли і в якому форматі це станеться. Для багатьох новиною стала не підозра Дубінському в держзраді і робота на російську розвідку, а те, що він міг діяти під позивним "Буратіно"

- повідомив  політтехнолог Олексій Голобуцький.

Читайте також: як державний зрадник Дубінський привів до влади білоцерківського тік-ток воїна Киришуна.

Чим саме завершаться кримінальні справи проти Коломойського з одного боку, Дубінського та інших учасників групи "Буратіно" з іншого, вирішуватиме суд. З юридичної та процесуальної точки зору, це різні кейси, які формально один до одного не стосуються. Якщо, звичайно, під час подальшого розслідування не з'ясується, що Коломойський може бути особисто причетний до підривної діяльності російської агентури в Україні. Поки що переслідування найгучнішої "балакучої голови" Коломойського – Олександра Дубінського – дає підстави експертам вважати, що перспективи у опального олігарха не надто райдужні. Подейкують, що в оточенні олігарха через це вже почалися відцентрові тенденції.

Гучна кримінальна справа проти Дубінського явно не на руку Ігорю Коломойському. Все йде до того, що колишні соратники, бачачи, що юридичний "розгром" у суді все ближче і ближче, спочатку швидко поділять активи, які ще залишилися і які доступні для освоєння". Потім всі розбігуться в різні боки, як це вже і було в нашій політичній практиці. Питання, що буде з медіа-активами, каналом "1+1". Тут варіантів кілька, але швидше за все, його візьмуть під контроль персони, близькі до нинішньої влади

– резюмував Олексій Голобуцький.

Нагадаємо, що суд взяв під варту нардепа від Київщини Дубінського.

Читати "Моя Київщина" у Facebook