#

Керівник "Слуг народу" на Київщині Мотовиловець причетний до дерибану земель академії наук, - журналіст

09.09.2022 09:50
Керівник "Слуг народу" на Київщині Мотовиловець причетний до дерибану земель академії наук, - журналіст
Андрій Мотовиловець

Журналіст Євген Плінський стверджує, що заступник голови фракції "Слуга Народу" Андрій Мотовиловець не пропустив на розгляд ВР ініційований Президентом законопроєкт, який має закрити корупційну схему щодо продажу землі

Про це повідомляє інформаційний портал "Моя Київщина" з покликанням на телеграм-канал Євгена Плінського.

Журналіст пояснює:

Мова йде про наведенню ладу з сільськогосподарськими землями державних підприємств, які завжди були тіньовою годівничкою керівників цих самих підприємств. Банк землі в них шалений – 3.2 млн. гектарів.,  майже 10% усіх наших аграрних земель.

Корупційна схема полягала у тому, що керівники держпідприємств, через розгалужену мережу дочірніх підприємств, підписували з аграріями офіційні договори оренди землі із вказанням заниженої ціни, а основний прибуток після збору врожаю аграрії заносили директорам державних підприємств "кешем".

За ініціативи Володимира Зеленського, заступник голови ОП Ростислав Шурма, та Міністр аграрної політики Сольський, у липні 2022 року розробили та подали від Кабміну законопроєкт 7588 який цю схему закриває.

Євген Плінський деталізував:

Ідея закону, якщо говорити простими словами, відібрати у цих кишенькових дочірніх підприємств державних компаній ці землі, та передати їх юридичним особам, або акціонерним компаніям власниками яких на 100% є – держава. Далі передані таким чином землі, здавати в оренду аграріям не по "мутній" схемі, а через "Прозоро", або створювати СП між державою та аграрними компаніями, чим забезпечити отримання ринкової вартості їх оренди та прибутки.

Втім, законопроєкт Президента почали саботувати, щоб не втратити великі гроші. Журналіст зазначає, що рішенням заступника голови фракції "Слуги Народу" Андрія Мотовиловця, який на цій посаді формує порядок денний Парламенту, цей законопроект не потрапив у сесійну залу.

Ба більше, Плінський пише про розростання інтересів Мотовиловця:

Інтереси Мотовиловця почали проявлятися навколо найбільшого банку аграрних земель – Національної академії аграрних наук.  Надвеликий розсадник аграрної корупції керує, яким з 2013 року Ярослав Гадзало. Землі НААНУ – це майже 500 тисяч Га сільськогосподарської землі, які багато років експлуатувалися різними групами впливу по схемі, яку я описав.

За словами журналіста, після появи законопроєкту 7588 Мотовиловець почав активно пропонувати Ярославу Гадзало призначити на ключові дочірні компанії НААНУ потрібних йому людей, для підписання з ними договорів оренди землі на "правильних" умовах з правильними аграріями, щоб після прийняття закону мати право пріоритетної оренди. Плінський констатує:

Якщо Гадзало цього не зробить, то його академія може залишитись повністю без фонду аграрних земель і звичних дня нього джерел корупційного існування.

Наразі Гадзало ще не погодився на пропозицію Мотовиловця, а останній продовжує "притримувати" законопроєкт Президента.

Нагадаємо, що на Київщині прокуратура передала в АРМА сільгосптехніку, транспортні засоби та нерухомість російської компанії на суму понад 800 млн грн.

Читати "Моя Київщина" у Telegram