#

Олексій Чернишов з оптимізмом дивиться на подальше проходження опалювального сезону в країні

11.11.2021 15:00
Олексій Чернишов з оптимізмом дивиться на подальше проходження опалювального сезону в країні
Олексій Чернишов

Урядовці запевняють українців у готовності центральних органів влади та місцевого самоврядування до роботи об’єктів комунальної сфери в холодну пору року

Про це вчора, 10 листопада, на засідання Уряду і на сьогоднішньому спеціальному онлайн брифінгу в Кабміну заявив міністр розвитку громад і територій Олексій Чернишов, який із жовтня 2019-го до березня 2020-го року очолював Київську обласну державну адміністрацію. "Моя Київщина" стежила за заходами високопосадовців.

Про це повідомляє інформаційний портал "Моя Київщина".

По суті на сьогоднішньому тематичному брифінгу в Кабміні  щодо проходження опалювального сезону в регіонах України міністр Чернишов повторив ті тези, які вони вчора разом з прем’єром Денисом Шмигалем озвучили на засідання Уряду. Хиба що нині міністр територій згрупував сьогоднішнє дистанційне спілкування з пресою навколо загальної ситуації з теплопостачанням у регіонах та стану виконання на місцях умов Меморандуму щодо сталого проходження опалювального сезону, підкресливши, що нині він відбувається у штатному режимі.

Два важливих меседжі пролунало від нього:  пересічних споживачів енергоносіїв він запевнив, що У листопаді тарифи на газ, тепло, гарячу воду, електроенергію не зростають і так само вони не зростатимуть до кінця опалювального сезону, а губернаторам нагадав, що вони, як і мер столиці (Голови ОДА та КМДА) повинні взяти на постійний контроль виконання умов Меморандуму про взаєморозуміння щодо врегулювання проблемних питань у сфері постачання тепла та гарячої води.

Нагадаємо, що сам Меморандум щодо сталого проходження опалювального сезону був підписаний 30 вересня між Кабінетом Міністрів, Офісом Президента України, НАК "Нафтогаз України", Всеукраїнською асоціацією органів місцевого самоврядування, "Асоціацією міст України" та Палатою місцевих влад Конгресу місцевих та регіональних влад.

Олексій Чернишов наголосив:

Умови цього документа мають виконуватися по всій Україні. Відтак головам обласних та Київської міської державних адміністрацій доручено взяти під особистий контроль виконання домовленостей щодо збереження вартості теплопостачання та гарячої води для населення на рівні минулого опалювального сезону.

Згідно з Меморандумом, у цьому осінньо-зимовому періоді забезпечено одну з найнижчих на ринку цін на газ для виробників тепла (ТКЕ) для населення — 7 420 грн за тис куб м з ПДВ (згідно із трирічним договором постачання природного газу, запропонованим Нафтогазом у рамках обсягу і "фіксований"). Для бюджетних установ та релігійних організацій зафіксована ціна- 16,4 грн за тис куб м з ПДВ.

Учора у Кабміні прем’єр-міністр зазначив:

Стабільні тарифи – це зобов'язання Уряду та місцевої влади перед людьми, і ми його виконуємо.

За словами Дениса Шмигаля, нині 98% житлових будинків забезпечені теплопостачанням. На 96% підключені дитячі садочки та медичні заклади. На 95% підключені до тепла школи. Більш ніж на 99% житловий фонд підключено до теплопостачання вже в 22-х областях, а у 16-ти регіонах- повністю. Щоправда, на сьогоднішньому брифінгу міністр не назвав Київщину в списку цих 16-ти лідерів підключення і він також нагадав, що рішення про підключення будинків до тепла приймається на загальних зборах ОСББ, з чого можна зробити висновок, що іноді споживачі самі затягують процес, аби заощадити тепло та зекономіти на платіжках.

З'ясувалося, що є два регіони, де відсоток підключених об’єктів дещо менший. Це Одещина та Херсонщина. Урядовці висловили припущення, що у цих областях регіонах доволі довго було тепло, а тому місцеві керівники не включали батареї. Зараз у них завдання до кінця тижня запустити весь процес.

Сьогодні ж на брифінгу була озвучена лише одна скарга з місць – зі Світловодська Кіровоградської області, де спостерігаються певні проблеми в теплопостачанні. Міністр Чернишов запевнив, що відрядить в регіон свого заступника, аби якомога швидше виправити ситуацію.

Як відомо, ще до старту опалювального сезону низка політиків та експертів висловлювали занепокоєння щодо проходження нинішнього опалювального сезону в країні через зростання ціни на енергоносії на світовому ринку та неможливістю споживачів повністю розрахуватися з енергетиками та комунальниками. Вочевидь, вони й в подальшому будуть контролювати  зусилля влади по запобіганню аварій на теплоенергетичних установах країни. І тут союзниками у влади може бути тільки тепла зима.

Між іншим, дехто з опонентів влади переконаний, що затягування шкільних канікул пояснюється не стільки  складною ковідною ситуцією, скільки намаганням місцевої влади заощадити на теплі.

До речі, у середу,  під час проведення Форуму "Ефективне місцеве самоврядування як запорука демократичної та правової держави" міністр розвитку громад та територій Олексій Чернишов констатував, що перший етап реформи децентралізації завершено. У результаті сформовано новий адміністративно-територіальний устрій та розширено повноваження органів місцевого самоврядування. Наразі всі області в Україні та понад 500 громад затвердили власні стратегії розвитку, в тому числі і у сфері тепло- та енергоспоживання. А на сьогоднішньому брифінгу міністр запевнив представників місцевих громад про відповідні субвенції дефіциту коштів на тепло за рахунок центрального бюджету, на рівні – не менш ніж 80 відсотків від потреби.

Переглянути брифінг міністра можна за покликанням на Ютуб-каналі Уряду: https://www.youtube.com/watch?v=OqFHKL90azI&t=398s.

Читати "Моя Київщина" у Facebook