#

Понад 65% громад України готові взяти участь у розробці змін податкової системи – опитування (ФОТО)

03.03.2023 18:00
Понад 65% громад України готові взяти участь у розробці змін податкової системи – опитування (ФОТО)
Фото з мережі Інтернет

Результати опитування громад, проведеного Асоціацією малих міст України з 18 січня до 6 лютого говорять про те, що 65,8% громад України готові взяти участь у розробці реформи адміністрування місцевих податків, яка передбачає підвищення ролі органів місцевого самоврядування у процесі адміністрування місцевих податків

Про це повідомляє інформаційний портал "Моя Київщина" з покликанням на сайт Асоціації малих міст України.

Це опитування було проведено у межах реалізації Асоціацією малих міст України та GR-компанією "Магонова і партнери" проєкту "Сприяння вдосконаленню місцевого податкового законодавства щодо адміністрування місцевих податків в цілях забезпечення фінансової спроможності органів місцевого самоврядування в умовах воєнного стану та після нього" за підтримки Проєкту USAID "ГОВЕРЛА".

Метою опитування став аналіз рівня підтримки громадами реформи фіскальної децентралізації, оцінка спроможності органів місцевого самоврядування щодо розширення їх функцій із адміністрування місцевих податків та вивчення актуальних проблем громад у контексті місцевих фінансів.

Так, з-поміж 65,8% громад України, готових взяти участь у розробці змін податкової системи, про найбільшу готовність заявили селищні громади – 78,4% опитаних, готовність міських громад складає 58,1%, сільських громад – 61,5%.

Згідно результатів дослідження, 42,7% громад України заявили, що зацікавлені взяти на себе функції адміністрування місцевих податків, не зацікавлені – лише 13,4% громад. Ще 43,9% громад обрали варіант "важко відповісти".

Найбільшу готовність взяти на себе функції адміністрування місцевих податків демонструють міські громади – "за" висловилися 50% опитаних. Готовність на рівні селищних та сільських громад складає 35,3% та 43,7% відповідно.

37,8% громад зазначили, що готові взяти участь у розробці проєкту реформи фіскальної децентралізації і водночас зацікавлені у взятті на себе функцій адміністрування місцевих податків.

29,4% громад, які перебували у зоні активних бойових дій, і 28,5% громад, які досі перебувають у зоні активних бойових дій, зацікавлені у взятті на себе функцій адміністрування місцевих податків.

47% громад зазначили, що питання фіскальної децентралізації має дуже високий пріоритет для них, для 28,7% – високий пріоритет, для 17,7% – середній, для 3,6% – низький, ще для 3% – дуже низький.

56,8% опитаних вважають, що фіскальна децентралізація є можливістю реалізувати більше освітніх, інфраструктурних, соціальних проєктів; 47,5% – інструментом збільшення інвестиційного потенціалу; 19,8% – способом пришвидшенням відновлення країни після війни; 18,5% – інструментом збільшення незалежності громад. Поряд із тим 33,3% опитаних вважають, що фіскальна децентралізація може означати збільшення навантаження на громади, а 21% респондентів потрібно більше інформації про концепцію реформи.

У звіті про результати дослідження повідомили:

Отримані дані будуть використані для розробки законодавчих ініціатив, які передбачають розширення фіскальних повноважень органів місцевого самоврядування і сприятимуть збільшенню наповнюваності місцевих бюджетів.

Зауважується, що дослідження було проведено методом самозаповнення анкет онлайн. Всього було заповнено 164 анкети, серед яких 74 – міські громади, 51 – селищні, 39 – сільські.

Нагадаємо, що триває досудове розслідування за фактом шахрайства, яке здійснив 40-річний житель Києва.





Читати "Моя Київщина" у Telegram