#

Високий Суд Англії та Уельсу дистанціювався від всесвітнього арешту активів власника білоцерківського заводу "Росава" Жеваго

24.09.2021 09:40
Високий Суд Англії та Уельсу дистанціювався від всесвітнього арешту активів власника білоцерківського заводу "Росава" Жеваго
Фото з мережі Інтернет

Суд Лондона переконаний, що не має юрисдикції у позові Фонду гарантування вкладів фізосіб та банку "Фінанси та Кредит" проти акціонера Костянтина Жеваго

Про це повідомляє інформаційний портал "Моя Київщина" із покликанням на "Економічна правда".

У Фонді заявили, що 23 вересня 2021 року Високим Судом Англії та Уельсу було оголошено рішення щодо розгляду заяви про всесвітній арешт активів акціонера банку Костянтина Жеваго у межахпозову про стягнення шкоди, нанесеної ним банку.

Суддя дійшов висновку, що наведені під час слухань докази Фонду та Банку вказують на наявність достатніх підстав видати наказ про всесвітній арешт активів акціонера банку.

Водночас, суд переконаний, що він не має юрисдикції для розгляду цієї справи, адже є потреба застосовувати українське законодавство, "у якому він не є експертом".

Заступник директорки-розпорядниці Фонду Віктор Новіков заявив:

Зважаючи на текст рішення, очевидно, що у суду не було сумнівів щодо причетності акціонера банку та решти відповідачів до нанесення банку шкоди.

Представники Фонду гарантування мають право подати апеляцію на це рішення, однак остаточне рішення щодо цього буде ухвалено згодом.

Це – другий схожий кейс судів з ексвласниками банків. Аналогічним шляхом пішов Приватбанк, який у першій інстанції Лондонського суду також програв питання юрисдикції. Проте банк отримав перемогу в апеляції у жовтні 2019 року. Крім того, активи ексакціонерів Ігоря Коломойського та Геннадія Боголюбова потрапили під всесвітній арешт ще у 2017 році.

Нагадаємо, що бізнесмена та народного депутата Верховної Ради України III–VIII скликань Костянтина Жеваго, якого підозрюють у розкраданні коштів, суд в Україні дозволив заочно арештувати.

Читати "Моя Київщина" у Facebook