#

Зарплату освітянам необхідно збільшити щонайменше вдвічі, – "Наш край"

01.09.2021 09:00
Зарплату освітянам необхідно збільшити щонайменше вдвічі, –  "Наш край"
Анатолій Присяжнюк

Голова Київської обласної партійної організації "Наш край" Анатолій Присяжнюк наголосив, що українські вчителі достойні того, щоб отримувати не менше, ніж отримують їхні польські колеги, а це майже 700 євро на місяць

Про це повідомляє інформаційний портал "Моя Київщина".

За даними Державної служби статистики, у червні 2021 року середня зарплата в сфері освіти складала понад 14 тис грн. Утім, за словами Анатолія Присяжнюка, на практиці вчителі отримують у рази менше. Більше того, молоді педагоги, вихователі дошкільних закладів освіти, майстри виробничого навчання взагалі отримують ледь не "мінімалку". Таку  розбіжність між статистикою та реальними доходами освітян він називає "маніпуляцією" в обрахунках.

Голова обласної організації партії "Наш край" зазначив:

Справа в тому, що показник середньої зарплати, про який звітує Держстат, включає податки в розмірі 19,5%. Тобто на руки вчителі отримують на 19,5% менше, ніж показує статистика. Крім того, саме поняття середньої зарплати не відображає реального стану доходів у галузі. Коректніше було б вираховувати медіанну зарплату, як це робиться у європейських країнах. На практиці вона на 20-30% нижче від середньої. З урахуванням цього чинника та за мінусом податків ми побачимо, що вчителі отримують близько 8 тис грн на місяць. А молоді педагоги – й того менше.

Також, за словами Анатолія Присяжнюка, неприпустимою є й ситуація, коли в деяких територіальних громадах освітянам в умовах викладання в дистанційному форматі знімаються доплати за класне керівництво, перевірку домашніх завдань, а також в неповній мірі виплачуються зарплати шкільним психологам та педагогам-організаторам.

"Наш край" наполягає на необхідності підвищення рівня доходів освітян щонайменше вдвічі. Також уряду в статистичних розрахунках варто взяти за основу європейський досвід і вираховувати не середню, а медіанну зарплату, яка більше відповідає реаліям життя. Водночас владі варто переглянути політику в галузі освіти, зокрема, і підходи до реформи цієї чутливої сфери, адже тотальне падіння рівня знань, вочевидь, свідчить про помилковість дій.

Нагадаємо, що за втручання Бориспільської окружної прокуратури  розірвано договір оренди земельної ділянки площею майже 29 га та вартістю 635 млн грн, переданої для організації кар’єру з видобутку піску.

Читати "Моя Київщина" у Telegram