#

Олексій Колосов (начальник філії Державної установи "Центр пробації" у місті Києві та Київський області): Ми - "столиця" української пробації!

18.02.2019 09:20
 Олексій Колосов (начальник філії Державної установи "Центр пробації" у місті Києві та Київський області): Ми - "столиця" української пробації!

Одним із важливих кроків для розбудови України як демократичної держави з дотриманням принципів верховенства права та забезпеченням балансу між безпекою суспільства, запобіганню вчиненню повторних злочинів стало прийняття 5 лютого 2015 року, 230 голосами народних депутатів Закону України "Про пробацію".

Таким чином Верховна Рада України зробила важливий крок у сфері наближення юстиції України до міжнародних стандартів і упровадження у державі принципово нової системи заходів кримінально-правового характеру — пробації. Було поставлено крапку у тринадцятирічних ваганнях і дискусіях в наукових і політичних колах стосовно доцільності і своєчасності такої реформи в Україні!

З метою створення повноцінної системи пробації у січні 2018 року було створено єдину Державну установу "Центр пробації" (Розпорядження Кабінету Міністрів України від 13 вересня 2017 р. № 655-р) з підпорядкуванням їй уповноважених органів з питань пробації, удосконалено організаційну структуру, механізм використання фінансових, матеріальних та технічних умов функціонування органів пробації для досягнення поставленої мети пробації – забезпечення безпеки суспільства шляхом виправлення засуджених, запобігання вчиненню ними повторних кримінальних правопорушень та забезпечення суду інформацією, що характеризує обвинувачених, з метою прийняття судом рішення про міру їхньої відповідальності.

Варто зазначити, що пробація – це перш за все безпека суспільства з урахуванням можливості формування позитивних змін в особі, яка вчинила правопорушення без перебування у місцях позбавлення волі зі збереженням сімейних стосунків, зв’язків з суспільством, роботи та шансом створити сім’ю.

Пробація не означає можливість правопорушнику уникнути покарання. Це означає більш перспективну і логічну схему виконання покарання не пов’язаного з обмеженням чи позбавленням волі, поєднану з допомогою, підтримкою, мотивацією до змін без вилучення людини із суспільства. Головне, що в результаті пробації до суспільства повертається повноцінна людина, яка не порушує законодавство, працює, сплачує податки, створює сім’ю.

З метою забезпечення функціональних завдань пробації у місті Києві та Київській області створено філію Державної установи "Центр пробації" у місті Києві та Київській області та 36 уповноважених органів пробації, серед яких сектор ювенальної пробації міста Києва.

Протягом 2018 року нашими працівниками виконувалися рішення суду відносно 13603 засуджених та адмінправопорушників, серед яких по обліку уповноважених органів з питань пробації пройшло:

  •  828 засуджених до покарань у виді позбавлення права обіймати певні посади або займатися певною діяльністю;
  •  801 засуджений до покарання у виді громадських робіт;
  •  101 засуджений до покарання у виді випраних робіт;
  •  10030 засуджених, звільнених від відбування покарання з випробуванням;
  •  1843 особи, до яких застосовано адміністративне стягнення у виді громадських та виправних робіт.

Станом на 1 лютого 2019 року уповноваженими органами з питань пробації було отримано 2041 ухвалу суду відносно підготовки досудових доповідей, що характеризують обвинувачених осіб. Було складено 1850 доповідей, з яких 1487 було з висновком про можливість виправлення особи без позбавлення або обмеження волі на певний строк.

Пробація України — можливості для змін! Це слоган пробації України, який містить багатогранну філософію таких можливостей — від зміни правосвідомості та життя окремого правопорушника, зміни підходів відносно реабілітації правопорушників, прав постраждалих від правопорушення та інтересів громади — до зміни суспільства і держави у цілому.

Читати "Моя Київщина" у Telegram