#

Правоохоронці продовжують арештовувати активи екс-власника Київоблгазу

16.08.2023 10:50
Правоохоронці продовжують арештовувати активи екс-власника Київоблгазу
Фото з мережі Інтернет

Активи підсанкційного бізнесмена Дмитра Фірташа на суму 7,4 млрд грн були арештовані, а ще три очільники облгазів підконтрольної йому групи РГК отримали повідомлення про підозру

Про це повідомляє інформаційний портал "Моя Київщина" із покликанням на пресслужбу СБУ.

За даними слідства, фактичний керівник групи компаній РГК Дмитро Фірташ організував схему несанкціонованого відбору газу з ГТС України. ТОВ "Регіональна газова компанія" (РГК) загалом управляє 20 міськ- та облгазами, що становить 70% всіх газорозподільних мереж України.

Для покриття витрат компанії за відібраний газ облгази перераховували кошти на підконтрольне Фірташу підприємство в значно більшому обсязі, ніж було поставлено газу. Таким чином посадовці облгазів "виводили" кошти держави, які передбачалися на закупівлю палива для потреб українців, кажуть в БЕБ. Далі ці кошти виводилися на підконтрольні компанії та привласнювались.

Правоохоронці стверджують, що отримали докази того, як Фірташ надавав вказівки керівникам облгазів, докази зв’язку між ними, механізмів виведення коштів та спроб приховати схему.

17 березня СБУ та БЕБ провели обшуки в офісах 16 облгазів, серед яких і Київський. Наразі у справі щодо розкрадання газу з української газотранспортної системи (ГТС) облгазами РГК повідомлення про підозру отримали вже 15 осіб. Зокрема –самому Фірташу, 11 керівникам облгазів та двом керівникам РГК, а також директору товариства. Під вартою знаходяться 6 очільників облгазів. Фігурантам загрожує до 12 років ув'язнення.

Для забезпечення відшкодування завданих державі збитків, на рухоме та нерухоме майно цих 15 підозрюваних було накладено арешт. Загальна сума арештованого майна – 246 млн грн. Також накладено арешт на корпоративні права Фірташа на загальну суму понад 7,4 млрд грн. За даними судово-економічної експертизи, пише СБУ, лише протягом 2021 року діяльність фігурантів завдала державі збитків на понад 4,2 млрд грн. А загальна сума шкоди протягом 2016-2022 років може становити понад 18 млрд грн.

Також у липні стало відомо, що АТ "Київоблгаз" приєдналося до Групи "Нафтогаз". До складу Групи "Нафтогаз" увійшли три газорозподільні компанії – АТ "Київоблгаз", АТ "Житомиргаз" та АТ "Львівгаз", які раніше працювали під брендом "Регіональна газова компанія" (РГК) проросійського олігарха Дмитра Фірташа.

Повернення повного контролю над наданням послуги з постачання газу в Київській області можна назвати невеликою, але важливою перемогою на шляху до кінцевої мети – повної націоналізації газорозподільчих мереж. Вони в часи Януковича були незаконно передані в безоплатну оренду здебільшого структурам проросійського олігарха Дмитра Фірташа. Планомірна робота із позбавлення монополії Фірташа тривала уже давно. Ні для кого не секрет, що абоненти мали право напряму заключити договори із державою на постачання газу, проте мало хто замислювався над тим, кому оплачує послугу. Навіть якщо це компанія, власник якої дуже близький до росії.

Нагадаємо, що ще у 2021 року за дорученням олігарха Фірташа керівник "Київоблгазу" Дронов "кошмарив" клієнтів. Саме монопольне становиме "Київоблгазу" на ринку послуг призвело до того, що керівництво компанії дозволяло собі буквально знущатися над споживачами.

Читати "Моя Київщина" у Telegram