#

У Переяславі відкрили мандрівну виставку "На Зламі" (ФОТО)

25.01.2024 08:00
У Переяславі відкрили мандрівну виставку "На Зламі" (ФОТО)
Фото з місця події

24 січня у мистецькій галереї Переяславського центру культури та мистецтв відкрили мандрівну виставку "На Зламі", яку презентував Східноукраїнський центр громадських ініціатив

Про це повідомляє інформаційний портал "Моя Київщина" з покликанням на Інформатор.

 "На Зламі" подорожує країною з 2019 року та побувала у 47 громадах України. Виставка складається з 18 двосторонніх стендів. На одному боці розміщені уривки зі свідчень постраждалих від війни у відеоформаті. На другому боці – ілюстрації, які доповнюють історії та візуалізують проблему.

Кожен стенд пронумерований та тематичний. Скажімо, перший розповідає про міфи, які існували на Донбасі, про настрої, які передували окупації. Другий стенд розповідає про атмосферу невизначеності в умовах війни. Третій – про створення середовища, у якому більшість цивільних почувалися незахищеними та невпевненими у завтрашньому дні. На одному зі стендів йдеться про труднощі, з якими безпосередньо стикаються внутрішньо переміщені особи.

Також виставка показує перехід українського суспільства у воєнне. Один зі стендів розповідає про долучення до добровольчих об’єднань, волонтерських ініціатив, які допомагали військовослужбовцям із 2014 року. Ще є стенд зі спогадами людей про пережите, особливо про полон та сексуальне насильство на окупованих територіях.

На відкриття виставки запросили колишнього цивільного полоненого Валерія Соколова. До 2014 року він був керівником будівельної фірми, письменником, краєзнавцем. Майже сорок місяців був у полоні – від 2016-го до 2019 року. Пережив катування. Зараз очолює громадську організацію "29 грудня", яка об’єднує колишніх полонених.

Валерій Соколов розповів про себе:

Донецьк був захоплений у листопаді 2016 року. Я прогулювався зі своєю собачкою, під’їхала машина, затримали, наділи наручники, кульок на голову і направили у катівню "Ізоляція". Був там протягом двох років. Катування були постійно. У мене були клінічні смерті. Били струмом. Цей досвід мені багато чого дав, дуже переконався у своїй правоті. Ніхто із наших хлопців, які там були, не пошкодували, що були українцями і мали проукраїнські позиції. Дякую працівникам госпіталю у Циблях. Після полону я там був пів року. Вони ставили мене на ноги, аби я міг ходити, дихати і жити.

Нагадаємо, що 18 січня на сесії міської ради Переяслава із бюджету громади передбачили 5 мільйонів 287 тисяч 100 гривень на потреби захисників України.



Читати "Моя Київщина" у Telegram
Теги: