#

У Плахтянці сільський голова "кришує" незаконний видобуток торфу (ФОТО)

01.11.2018 11:16
У Плахтянці сільський голова "кришує" незаконний видобуток торфу (ФОТО)

Жителі запевняють, що на їх землях функціонує нелегальний бізнес, який завдає збитку місцевості

Про це повідомляє інформаційний портал "Моя Київщина" з посиланням на "Інформатор".

Технологія нелегального видобутку копалини дуже проста: поруч з руслом річки, через особливості місцевості, з’являються заболочені райони, де і розташований торф, які за допомогою спецтехніки очищують від очерету, чагарників та іншої рослинності, а далі ковшем знімають понад 2 метри копалини та вантажать на самоскиди.

Копальні розташовані на території Плахтянської сільської ради. Однак від видобутку торфу та його вивезення самоскидами страждають селяни прилеглого населеного пункту Лозовик.

"Ми намагалися протистояти нелегальному видобутку торфу, бо копачі дорогу нам паскудять. З цього приводу ми зверталися в сільську, районну та обласну ради. Тоді вони почали їздити ґрутовими дорогами. Це все триває дуже давно, років 15-18 точно. Колись тут законно працювало підприємство "ГавронщинаТорф". Вони видобували торф, крошку робили, а потім поїхали звідси, можливо через те, що села газифікували і потреба у паливі зникла", – запевняють селяни.

Підписуйтесь на офіційну сторінку порталу "Моя Київщина" у Facebook.

"Раніше ж обліковець був, він перебував на місці видобутку і рахував скільки машин вивозять і так далі, з цього ж і податки відповідні сплачувалися, а зараз? Зараз одна машина заїхала разом з трактором, набрали і виїхала собі. Бувало таке, що й двадцятитонні самоскиди сюди приїжджали, але їм тут ледь колеса не попробивали, після чого вочевидь зрозуміли, що машина обійдеться дорожче за цей торф. Тут і пісок так само вивозять і ніхто цього не контролює", – розповідають мешканці Лозовика.

"Ці ями ніхто після себе не засипає, викорчувані дерева ніхто не прибирає. Ці торфовища постійно горять, диму повно, а ніхто за це не відповідає і достукатися ні до кого не можна", – жаліються селяни.

 

Олександр Сорочан, будучи головою сільської ради просто не міг не знати про те, що з його села тонами вивозять корисну копалину і у даному випадку він або сам безпосередньо фінансово зацікавлений у діяльності "копачів", або приховує діяльність осіб, з якими особисто знайомий.

Нагадуємо, що 23 жовтня, Сергій Скуратовський разом із головою Житомирської ОДА жорстоко побили голову села Плахтянка Олександра Сорочана та його товариша.

Читати "Моя Київщина" у Facebook
Теги: