#

З’явилася нова інформація про порушення на виборчих дільницях Київщини (ФОТО)

25.10.2020 21:06
З’явилася нова інформація про порушення на виборчих дільницях Київщини (ФОТО)
Фото з мережі Інтернет

Сьогодні, 25 жовтня, інформаційний портал Моя Київщина продовжує фіксувати порушення, які виявлені на різних дільницях столичного регіону

Про це повідомляє інформаційний портал "Моя Київщина".

Загалом у Київській області усі дільниці запрацювали вчасно, однак журналісти нашого порталу зафіксували певні порушення виборчого процесу, є також інформація про факти незаконної агітації, "підвоз" виборців, підкупи голосів, порушення таємниці голосування, напади на кандидатів, спроби фальсифікувати вибори, помилки у бюлетенях, тощо.

Варто зауважити, що виборці у Білій Церкві не задоволені чергами, оскільки по 40 хвилин чекають, щоб отримати бюлетені. Також є невдоволення мілким текстом в деяких бюлетенях та поганим освітленням у кабінках.

Також варто додати, що в Узині виборці скаржаться на порушення пломбування урн.

За інформацією журналістів, на деяких дільницях у Бородянському районі не вистачає протоколів, їх обіцяють дати до кінця дня. Натомість деяким дільницям узагалі їх не видали, тому члени комісії мають намір друкувати необхідні документи самостійно.

Слід сказати, що на дільницях дотримуються епідеоміологічних рекомендацій, зокрема проводять дезінфекцію. Наприклад, в на дільниці в Обухові такі заходи заплановані двічі на день. Під час цього усі залишаються у приміщенні, дільниця не закривається, просто проводиться санітарна обробка урн і столів, бюлетені в цей час не видаються. 

Зауважимо, що на Київщині також фіксують випадки порушення виборчого процесу. Зокрма, голову бюджетної комісії і кандидата на посаду депутата Калинівської ОТГ запідозрили у скуповуванні голосів. Є інформація, що до спроби фальсифікації виборів причетна також теща депутата Київської обласної ради 7-го скликання Владислава Одинця. Очевидно, що Тетяна Беспала заперечує будь-які звинувачення, та говорить, що фіксує виборців за своїм принципом.

Окрім цього, стало відомо, що курсанти одного з факультетів Університету державної фіскальної служби України за вказівкою командира мали би проголосувати за "необхідного" кандидата. За це їм пообіцяли 1500 грн.

Також відомо, що в селищі Черепинка голова комісії відмовився реєструвати представника ЗМІ за редакційним посвідченням та вимагав від журналіста паспорт. Зауважимо, що після втручання поліції представника ЗМІ зареєстрували без паспорта.


Також було зафіксовано акти незаконної агітації у Білій Церкві на виборчій дільниці 321178. Там дівчина з символікою ПП "Рідне місто" біля дільниці роздавала медичні маски. Головою КООПП "Рідне місто" є Олександр Ліневич, який балотується в депутати Білоцерківської міської ради. На місце викликано поліцію.


Окрім цього, є інформація про те, що на дільницю 320079 в селі Тарасівка виборців із села Відділок Воровського голосувати привозить мікроавтобус. Пасажири кажуть, що транспортний засіб найняли за свій кошт, щоб дістатися на дільницю. Однак місцеві жителі розповідають іншу інформацію - організувати "таксі" окремій групі виборців допомогли чинний міський голова Віталій Гринчук, який балотується в очільники Узинської ОТГ, та кандидат в Узинську міську раду від партії "За майбутнє" Наталія Коломієць (директорка КП "Узинзеленбуд").

Свідки розповіли, що чули, як остання телефонувала члену комісії і попереджала, що "люди вже чекають, щоб проголосували, бо треба їх відвозити і нових забирати".


Окрім цієї ситуації, факт ймовірного "підвозу" виборців був зафіксований в Узині на виборчій дільниці 320037. Біля неї зафіксували мікроавтобус, водій якого каже, що працює маршрутчиком, і просто привіз своїх сусідів проголосувати, бо далеко живуть. Загалом в автомобілі було 8 людей та водій.

Також за нашою інформацією мешканці будинку-інтернату в Бородянці називають прізвище кандидата, за якого хочуть віддати свій голос, керівнику закладу Наталії Коротенко, яка замість них ставить відповідну позначку у бюлетені.

Зауважимо, що люди навіть не називали партію та прізвище кандидата, а просто казали "за Василівну" (редак. Коротенко Наталію Василівну). У закладі пояснили, що в інтернаті просто допомагали виборцям, бо вони самі не могли проголосувати через проблеми із здоров'ям.

Також відомо, що Обухівська ТВК не внесла у виборчий бюлетень кандидата від партії «ЗА МАЙБУТНЄ» Олександра Подоляка.

Прийшовши на дільницю, виявив неприємний для себе факт - мого прізвища у бюлетені немає, - повідомив кандидат.

При цьому Олександр Подоляко був офіційно зареєстрованим Обухівською ТВК, йому було видане посвідчення, він проводив агітацію і мав виборчий рахунок.

У свою чергу, на Шкарівській дільниці Білоцерківського району відбулася спроба підкупу виборців.

Особа, що представилася кандидатом від однієї з партій, у день виборів зателефонувала виборцеві (з телефону +38 097 969 04 03) та запропонувала по 100 гривень за кожну людину, що проголосує за номер 3 від її партії.

Робота депутата - це більше мені "для понту", але я можу собі це дозволити. Хочеться не просто бізнес, але й депутатом бути, - зауважила особа, що телефонувала.

Крім цього, у Вишгороді зафіксовано спробу вкидування бюлетенів. Порушника затримати не вдалося.

Ще один випадок помилок у бюлетені зафіксовано у другому окрузі Яготина – вказані не ті кандидати, які обираються від партії "ЗА МАЙБУТНЄ". На кількох дільницях у Гатному і Чабанах не було світла.

Іншими найбільш поширеними порушеннями були несвоєчасне відкриття дільниць і неналежна якість інформаційних стендів. Зокрема, фотографії кандидатів на багатьох стендах виявилися значно меншими, ніж того вимагає законодавство.

Окремо треба зазначити факт, що у Василькові двоє чоловіків із підробленими журналістським посвідченням погрожували одному з місцевих агітаторів притягнути його до відповідальності та пошкодити намет. Агітатор повідомив про інцидент до поліції, котра оперативно виїхала на місце події. Невдовзі поліцейські встановили осіб, які погрожували агітатору. Одного з них запідозрили у підробці журналістського посвідчення, тому вилучили його.

Також було зафіксовано порушення правил таємного голосування у Броварах. Під час виборів голови Броварської ОТГ на бюлетенях та відривних талонах виявили номери, які дозволяють встановити голоси конкретних осіб, що порушує принцип таємного голосування. Порядковий номер, відповідно до законодавства України, повинен бути лише на відривному талоні. Його заповнює член дільничної виборчої комісії перш ніж видати бюлетень громадянину для голосування. При цьому жодних номерів на самому бюлетені бути не має.

Окрім цього, стало відомо, що у виборчій дільниці Вишгорода одному з виборців не вистачило терпіння вистояти чергу до кабінки, тому він вирішив піти додому з виборчим бюлетнем. Поліцейські відреагували оперативно. Було з’ясовано, що порушником виявився 53-річний житель міста Вишгород. Він розповів, що не хотів вчиняти злочин, йому набридло стояти у черзі до виборчої кабінки, тому вирішив піти додому, й випадково прихопив бюлетень. Щодо чоловіка складено адміністративний протокол.

Окрім цього, журналісти нашого порталу з'ясували, що на одній із виборчих дільниць міста Ірпінь побили журналіста “1+1” та кандидата в Київську обласну раду Ігоря Колтунова. У поліції повідомили, що конфлікт стався між двома чоловіками через зйомки на телефон. Вони попросили один одного припинити відеофіксацію. Після чого сталася бійка, під час якої нападник повалив на підлогу кандидата. Наразі у ситуації розбираються правоохоронці. 

Також зауважимо, що грубе порушення виборчого процесу було зафіксоване на виборчій дільниці 320315 у селі Луб’янка Васильківського району спостерігачем від партії "Наш край". Суть порушення полягала у тому, що голова цієї комісії заздалегідь домовився із членами ДВК про самостійне заповнення бюлетенів на користь одного із кандидатів. Відтак, усі бланки, у яких "проставлять галочки" за Наталію Баласинович, кинуть у ящик №2, усі інші в ящик №1.

Також на виборчій дільниці №321273 у Василькові півдня фактично на усіх бюлетенях були поставлені лише печатки комісії й не вказано номер дільниці.

Окрім цього, правоохоронці викрили "карусель" підкупу виборців, які пропонували людям за 500 грн проголосувати за конкретного кандидата у селі Гатне Києво-Святошинського району. За даними поліції, організатори "каруселі" придбали квитки своїм «виборцям» на поїзд до Києва, де по приїзду зустріли їх на мікроавтобусі та відвезли до виборчої дільниці.

Також у Білій Церкві на дільниці 321161 було виявлено неопломбовані скриньки. Аналогічна ситуація на дільниці 321155, де була спроба членами комісії винести скриньку для голосування на дому.

Цікава ситуація сталася також у Немішаєвому Бородянського району. На контрольних талонах забули поставити печатку, а не деяких не розписався голова комісії. Довелося зупиняти вибори і перепідписувати талони і опускати їх знову.

Загалом, станом на 21:00 на Київщині триває підрахунок голосів.

Читати "Моя Київщина" у Facebook
Теги: