#

У Президента на розгляді знаходиться проєкт рішення про розформування Білоцерківського батальйону патрульної поліції

09.10.2023 16:07
У Президента на розгляді знаходиться проєкт рішення про розформування Білоцерківського батальйону патрульної поліції
Фото з мережі Інтернет

Як стало відомо МК, до Президента України надійшло звернення щодо численних порушень прав громадян та службової дисципліни працівниками Білоцерківського батальйону патрульної поліції.

Про це повідомляє інформаційний портал "Моя Київщина".

Також у зверненні ідеться про кримінальні правопорушення та організацію мережі нелегального прибутку від евакуаторів, а також численні факти вимагання та системне хабарництво. Все це стало можливим через некомпетентність керівництва та участь частини особового складу в організованому злочинному угрупуванні, яке діє на території Білоцерківського району.

У зверненні до Президента ідеться про необхідність приведення діяльності патрульних поліцейських у правове поле та відновлення довіри до правоохоронців. А також вжиття усіх необхідних заходів для унеможливлення перевищення службових повноважень та продовження ганебної практики переслідування активістів і журналістів, які викривають зловживання та корупцію серед патрульних поліцейських. Пропозиція полягає у ліквідації підрозділу з подальшим створенням нового на його базі та подальшим проведенням відкритого та публічного конкурсу по набору особового складу та керівництва.

Аналогічний досвід вже мав місце в недавній історії України, коли була ліквідована корумпована ДАІ, а на її базі було створено нові сучасні підрозділи поліції.

Нагадаємо, що із журналістами нашого видання трапилася прикра ситуація – у Білій Церкві у комендантську годину патрульна поліція зупинила редакційний автомобіль та евакуювала його на штрафмайданчик в терміновому порядку, пояснивши, це тим, що патрульна поліція – окрема "контора", яка нікому не підпорядковується. При чому формальним приводом для зупинки став неадекватно встановлений дорожній знак, з чим патрульні поліцейські погодились.

За перевезення автомобіля евакуатором на відстань 7,5 км довелося заплатити 5430 гривень, що становить 724 гривні за 1 кілометр. Це є безсумнівним рекордом у номінації "послуги найдорожчого евакуатора" у регіоні.

До того ж усі евакуйовані автівки зберігаються на штрафмайданчику на сільськогосподарському полі під відкритим небом. Білоцерківчани скаржаться на завищені ціни. Для багатьох нараховані суми непідйомні, а без оплати штрафу машин власникам не віддають, попереджаючи, що чим довше авто перебуває на штрафмайданчику, тим більша сума буде нараховуватися. Жодних чеків водіям не видають і, ймовірно, сам розмір штрафу беруть "зі стелі".


Раніше на скандал відреагував керівник Державного бюро розслідувань Сухачов та дав доручення перевірити зв'язок між білоцерківськими патрульними та штраф-майданчиками на предмет корупційних схем. На ці події також відреагував і міністр Клименко та доручив т.в.о. керівника Нацполіції України Івану Вигівському детально розібратись з патрульними поліцейськими, можлива корупційна діяльність яких кидає тінь на усіх достойних правоохоронців. Клименко і сам тримає під особистим цю справу. На ситуацію звернув увагу і нардеп Микола Бабенко. І також після розголосу справи під свій контроль розслідування стосовно патрульних поліцейських Білої Церкви взяв Офіс Генерального прокурора. Внутрішня безпека Національної поліції України також продовжує розслідування корупційної схеми, що діяла серед патрульних поліцейських Білої Церкви.

Актуально: Ціни послуг штрафмайданчика Білої Церкви завищують в десятки разів.

За тримання автомобілів на штрафмайданчику у Білій Церкві з їхніх власників вимагають суми у десятки разів вищі, ніж ті, що передбачені законодавством.

Журналісти розповідають, що у Білій Церкві та районі наразі чи не всі затримані машини доставляють на штрафмайданчик посеред поля просто неба.

Далі йдеться про те, що ціни за тримання автівок дуже відрізняються. До прикладу, один потерпілий мав заплатити 7 тис грн за два дні перебування його автомобіля там, а інший чоловік повинен віддати 9 тис грн за два тижні.

Нещодавно "Моя Київщина" поспілкувалася з Віктором Левицьким про важливі та болючі теми законності та правопорядку, а, точніше, беззаконня та свавілля з боку керівної влади та органів правопорядку – патрульної поліції Білоцерківського району.

Віктор Левицький розказав:

Як виявилося, на блокпосту чергували поліцейські та кілька чоловік з ДФТГ, які спинили наших хлопців через те, що вони були без форми, хоча й знали паролі. Навівши на них зброю, поклали обличчям в асфальт, відібрали телефони. Токар – літній чоловік, втратив свідомість. Патрульні його привели до тями і відвезли додому в село, а водія безпідставно звинуватили у вживанні алкоголю та заборонених речовин, хоча експертиза цього не довела. Після проведення експертизи на драгері, який нічого не показав, поліцейські підробили  протокол в якому вказали, що водій відмовляється від освідування, але водій випадково помітив, що у пустому документі вже вписані прізвища свідків. Як виявилося згодом, попередньо до події у протоколі були записані свідками члени іншої ДФТГ, тобто, протокол вже був сфабрикований.

За словами пана Віктора, поліцейські викликали евакуатор, який забрав авто на штрафмайданчик не дивлячись на те, що він особисто з іншими бійцями прибув на місце затримання авто та міг забрати автомобіль.

Тоді бійцям ДФТГ послуги евакуатора та штрафмайданчика обійшлися у 10 тисяч гривень за два дні перебування авто на штраф майданчику.

Віктор Левицький каже, що патрульні поліцейські Білої Церкви перевищують службові повноваження й мають із того  великий зиск. До того, й така схема "роботи" вигідна не тільки працівникам патрульної поліції, а й місцевій владі.

Нагадаємо, що посадовець патрульної поліції вимагав хабар за безперешкодне транспортування лісоматеріалів трасою Житомир-Київ.

Читати "Моя Київщина" у Facebook